bakgrund

måndag 22 november 2010

Snö och regn

I dag är det Pehr som skriver om sina upplevelser.

Den här veckan inleddes lite annorlunda eftersom det var byggkillarna som höll i programmet för samlingen på måndagsmorgonen. Dockteatern gick hem hos barnen och temat var ”bygg ditt hus på stadig grund”. Detta var också avtackning från Dwights sida då han lämnar Shell efter nästan två år. Dwight har varit ansvarig för bygget och han har varit en bra förebild för byggarna .

Här kommer det blåst och regn...

Han delade ut en avtackningsgåva till byggkillarna, en spann med lite byggverktyg, kläder och leksaker. Uppskattat inslag. Resten av dagen var det som vanligt hårt arbete.

Till Cilla: killarna gillade verkligen shortsen och kalsongerna!

På tisdagsmorgonen samlades alla byggarna kl. 0400 för en överraskningsdag. Vi lastades in i trucken och färden startade mot Ambato. Strax efter kl sex avslöjades målet som dock är väldigt litet på bilden. Det är Chimborazovulkanen som vi skulle ta oss upp på så högt det går. Inte upp till toppen på 6000 m men väl till 5000 m. Toppen lyste fantastisk vackert i gryningssolens sken och alla var lyckliga över att det inte var molnigt.

Men som så mycket annat här i Ecuador kan allting ändras mycket snabbt.

Ingen var förberedd på snökaoset som kom på väg upp mot toppen. Det snöade rejält här och detta var bara några timmar efter att den första bilden togs.

Vi fick överge trucken och gå/ lifta upp med en snökedjebil sista biten. Jag tyckte inte att det var kallt men för killarna, som bor bara några timmar bort i djungeltemperatur var det mycket kallt. Temperaturen var bara 2-4 plusgrader.

Dock hade ingen några ordentliga skor för att gå i snö. Jag hade sandaler på mig och det var en intressant upplevelse att plumsa i snön med dessa. Inget jag kan rekommendera, men jag klarade mig undan frysskador.

Senare under morgonen stannade vi för att äta frukost i RioBamba en höghöjdsstad i Anderna.

Det var en stadig frukost i stadens saluhall, som vi klarade oss långt på. Färden gick sedan vidare på smala vägar genom småbyar och gårdar.

Vi besökte Ecuadors största sjö, delvis konstgjord. La Laguna de Colto. Den är lika stor som Ringsjön.

Det här är Ecuadors första katolska kyrka från 1500-talet. Också den i Colto.

Hemma igen vid tiotiden på kvällen. Puh… Arbete som vanligt på onsdagsmorgonen.

På tal om väder så har det varit extrema regn också. Både torsdags o fredagseftermiddagarna har bjudit på skyfall av sällan skådat slag med inslag av tornadovindar. Dessa två regn var de värsta på 25 år. De sköljde med sig allt i sin väg nerför bergen och i vattendragen. Det var mycket nära att huset skulle översvämmas. Om vattnet stigit bara en 1dm högre hade det blivit kritiskt. Vi byggde vallar för att avleda vattnet från huset så fort vi kunde. Hjälpte lite. I dessa regn räckte det med 1-2 sekunder ute i regnet för att du skulle bli dyngsur. Det var en skrämmande upplevelse.

Här kan du se hur vatten forsar fram över vår bro. Vattnet sköljde också bort mycket av sanden som körts in på gården där de minsta barnen ska få leka.

Shell har en egen festival. Den inleddes i torsdag med en stor parad. Vi tog alla barnen i trucken och åkte till stadens centrum för att se paraden.

Deltagarna var allt från de minsta dagisbarnen till en grupp äldre dansare.

Alla kandidaterna till tävlingen om att bli Drottningen av Shell åkte också på klädda vagnar genom staden.

Även en tjur som fått fina priser på någon utställning fick delta i paraden..


Musikkårer har spelat och militärerna har marscherat och allt avslutades med ett stort fyrverkeri .

Som ni kanske har sett finns det en översättningstjänst nu på sidan . Johanna har hjälpt oss med att lägga till denna. Du hittar den uppe i vänstra hörnet. Så nu kan man läsa vår blogg på vilket språk man vill. Tänk vilka finesser det finns numera.

Många hälsningar till er alla från

Ingegerd och Pehr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar