bakgrund

söndag 28 november 2010

1:a Advent

Tänk att det redan är 1: Advent!
Vi har hört att det har varit en snöig och kall söndag hemma i Sverige. Här har vi som tidigare varmt och skönt. Visserligen får vi en regnskur då och då men det friskar bara upp. Här sitter jag och njuter av en amaryllis i vår trädgård.



Vi har köpt en julgran! Det är ett pinjeträd som man har klippt så att det ser ut som en gran.
Här hugger Pehr till foten med en machete, så att den går att sätta ner i gräsmattan, för vi ska ha den ute på gräsmattan.



Idag har det varit den stora folkräkningsdagen här i Ecuador. Den inträffar vart tionde år. Mellan 7-5 fick ingen gå längre än 6 meter från sitt hus. Alla affärer var stängda och inga bussar eller någon trafik överhuvudtaget har varit tillåten.
Det har varit otroligt lugnt och tyst hela dagen. Men vid 11-tiden hördes ett väldigt oväsen och plötsligt kom ett jetplan in för landning. Det visade sig vara ett regeringsplan, men om det var presidenten själv som kom vet vi inte, men det körde en hel karavan med fina bilar förbi vårt hus på väg till Puyo.
Även vi utlänningar fick svara på en massa frågor om huset och de ville veta antalet lampor, antalet rum, om vi har internet,om vi har datorer och hur många barn vi har.


De som går runt och frågar är ungdomar i gymnasieåldern. De gör det helt frivilligt och de får inget betalt. Även alla byar i djungeln ingår i undersökningen. Där är det lärarna som ansvarar för att alla hushåll besöks och får svara på frågorna.

Nu är gården klar så att vi kan gå ut med barnen utan att vara rädda för att någon ska försvinna.
Det är så otroligt skönt att kunna vara ute med dem och låta dem röra sig fritt. Jag har köpt några djur som de leker med.



Vi har också en fallskärm som vi leker med. Vi lägger en boll i mitten och så försöker vi få den att studsa runt. I bakgrunden ser du uteplatsen där vi har 2 stora tvättmaskiner och 2 torktumlare. De får arbeta hela dagarna. Det blir massor tvätt med 55 barn.





En eftermiddag tog jag ledigt och åkte med Kerstin till en stor trädgård där man samlar på orkidéer. Kerstin åker tillbaka till Sverige på tisdag, så vi fick en eftermiddag för oss själva innan hon lämnar oss. Det har varit så roligt att lära känna henne och höra henne berätta om hur det var när hon och hennes man kom hit i början på 70-talet. De var mycket involverade i sjukhusbygget och höll i kontakterna med svenska SIDA som finansierade 2/3 av byggkostnaderna.

Jag har haft en alldeles fel siffra för hur många sorters orkidéer det finns här i Ecuador, den rätta siffran är ca 4000. Helt otroligt. Vi blev visade runt och såg från de allra minsta till stora vackra orkidéer. De minsta fick vi använda en lupp för att kunna se. Här visar guiden oss en liten, liten blomma.






I torsdags hade vi en "parillada". Vi grillade massor av kyckling och nötkött och det tog många timmar.


Sedan samlades alla i matsalen och åt tillsammans. Det är så härligt att vi får plats att
samlas alla tillsammans även om ljudnivån kan bli hög.



Barnen älskar den här maten. De kan äta hur mycket som helst. Det här är Edy som njuter av maten.



I kväll har vi varit i Baños och tittat på ett vulkanutbrott. Det är vulkanen Tungurahua som sprutar eld och lava. Det var fantastiskt spännande att se och höra. Det dånar rejält, som åskdunder och man känner vibrationerna i hela kroppen. Tyvärr kan min kamera inte fånga detta på bild. Än så länge är det ingen fara för de boende i närheten av vulkanen men man kan aldrig veta vad som kan hända. Den här vulkanen har haft flera stora utbrott under de senaste åren.

Många varma hälsningar från
Ingegerd och Pehr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar