bakgrund

söndag 24 oktober 2010

Inte klart.....

Nej - det blev inte flytt nu heller för trappan upp till andra våningen är inte klar. Men annars är det mesta klart. Det finns många små detaljer kvar men det går att fixa efterhand. Vi jobbade på lördagen med trappan, listerna och målning av toaletterna.

Freddy, vår "maestro" är skadad i axeln och måste vila. Han är ung, 22 år men en mycket duktig byggmästare. Ta gärna med honom i era förböner för han behövs verkligen här och nu.

Utomhus behövs det planas och fixas så barnen kan leka där. Vi ska ha ett staket runt de små barnens lekplats så att de inte ramlar i bäcken eller springer bort.

Här kommer det en bild på Mami Inez som har hand om Tiorna och är den stora tryggheten för barnen på barnhemmet. Hon är en lugn och mycket vänlig person som har förmågan att sprida sitt lugn till alla i hennes närhet. Hon håller sitt nyfödda barnbarnsbarn på armen.



Hon berättade för mig att hon gifte sig redan som 14-åring och fick sitt första barn när hon var 15 år. Hennes man var 7 år äldre. För att gifta sig så tidigt måste man ha tillåtelse av en särskild myndighet här. Hon berättade att när hennes man kom hem från jobbet tog hon honom i handen och ville att de skulle gå till lekplatsen för att leka,"-Jag var ju bara barn och förstod inte bättre". Sedan har hon fått 7 barn och alla barnen har arbete och är lika trevliga och ansvarstagande som sin mamma.

Det här är Betto, en av Inez barn. Han är vår spansklärare det här året. På bilden står han tillsammans med barnen i den äldsta klassen. Barnen tycker mycket om honom och han är en god förebild för inte minst pojkarna. De behöver se och träffa en man som han.



Flera av barnen har pappor som sitter i fängelse, oftast för att de förgripit sig på barnen i familjen. Så är det för de här två flickorna som jag står med. De kom till barnhemmet i somras och jag undervisar dem i engelska för nybörjare.



Maria som står till höger är en i en syskonskara på 11. När hennes pappa dömdes till fängelse kunde hennes mamma inte försörja familjen ensam så syskon splittrades upp och kom till olika släktingar. Maria och hennes bror Jimmy Wilson var mycket blyga och försiktiga när de kom hit, men nu är de trygga och glada.
Gabriela, till vänster är 11 år och en mycket känslig och ansvarstagande flicka. Hon har 3 bröder som också är här. Hon försöker ha lite koll på dem, men det är inte det lättaste. De är ganska vilda men härliga.

Idag (söndag) har vi varit i Ambato, en större stad 2 timmar bort och handlat. Vi behövde bl.a. duschdraperier till toaletterna, avfallshinkar och sprayflaskor till lusmedlet. Vi ska ha en grundlig rengöring av barnen innan de flyttar. Alla pojkarna ska snaggas och flickorna avlusas.
Alla gamla och slitna kläder ska slängas. Vi har fått en donation av skoluniformer och nya vardagskläder som väntar på barnen. Alla slitna madrasser slängs och sängarna slipas och målas i fina färger. Det finns också nya madrasser och sängkläder och kuddar (som jag köpte på IKEA när vi var hemma i augusti) som barnen ska få sova i/på.

På det stora köpcentret var det redan julstämning med plastgranar och jultomtar. Det kanske redan är framme i affärerna hemma också? Visst känns det tidigt....



Till sist en bild på Pehr utanför vårt hus. Jag har min odling utanför dörren för att inte glömma vattna dem. Vi har haft varma, soliga dagar hela veckan så de torkar snabbt ut.



Många hälsningar till er alla från
Ingegerd och Pehr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar