bakgrund

söndag 27 februari 2011

Matteprojekt

Vi har haft en mycket intensiv vecka tillsammans med teamet från North Dakota. De var så arbetsvilliga och har gjort en stor insats. Pehr har haft fullt upp varje dag att visa dem arbetsuppgifter, hämta material .....
De hade också med sig en mängd skor i olika storlekar till barnen. Det blev vi mycket glada och tacksamma för. Våra barn sliter ut sina skor ganska snabbt, precis som alla barn gör i den åldern.
Cykelbanan är nu i det närmaste klar och kan snart börja användas tack vare dessa ungdomar.
I torsdags hjälpte de till med den första gjutningen på skolbyggnaden. Det är hårt jobb att blanda all cement och köra ut den till formarna.



Här ståra inhemska arbetare beredda att ta emot cementlassen.



Varje eftermiddag har barnen fått vara med och hjälpa till. De tycker om att vara med och de är riktigt duktiga. Här kör de armeringsjärn.


Jimmy kör en liten extra tur med sin lillebror Ariel.


Allison som är lärare för de äldsta flickorna och jag har startat ett matteprojekt. Pehr och jag har lovat alla 8 flickorna att de ska få veckopeng. De har ganska liten uppfattning om vad saker och ting kostar eftersom de aldrig behöver köpa något eller handla mat med sin familj.
De fick först gå till en affär och titta på vad de skulle vilja köpa och skriva upp vad det kostade.
Allison gav dem lite olika exempel att fundera över i klassrummet. Vad blir summan om de sparar i 4 veckor? i 5 veckor osv.



På torsdagen fick de så sin första veckopeng - 1 dollar och 25 cent. Egentligen skulle vi börjat veckan före men då var jag sjuk så nu fick de för två veckor.
Det blev mycket diskuterande på vägen till affären. Både jag och Allison var mycket spända på vad de skulle köpa, om de skulle handla alls eller kanske till och med spara på pengarna. Det är ju ingen stor summa för oss men har man inte haft pengar förut är den summan stor.
Vi berättade för Karen som äger affären att det nog skulle ta lite tid för flickorna att bestämma sig, men hon förstod och var glad för deras skull.



Först av alla var Maria. Hon visste precis vad hon ville ha. Det var hårvax till hennes lillebror!
Gabriella var den enda som sparade alla pengarna. Hon hittade ett schampo som hon ville ha och nästa vecka kommer pengarna att räcka till det.
Det var många funderingar och mycket huvudräkning. Några köpte balsam tillsammans och fick så pengar över till en glass eller chips. Det var bara Maribel som köpte en leksak, en mobiltelefon som hon var lycklig för just då. Vi får se om det varar.
Det var riktigt intressant att vara med och se och höra deras funderingar. Här står Jenifer och funderar över vad hon vill köpa.



I klassrummet kommer de att arbeta vidare med vad som behövs för en familj att leva på, vad man har i lön, vad det kostar att hyra ett hus och andra viktiga lärdomar.

I fredags tog vi vår lilla grupp på vår fredagsutflykt. Den här gången gick vi hela vägen till en lekplats som ligger nära gamla barnhemmet. Det tog lite mer än 30 minuter. Barnen var verkligen duktiga och gick hela vägen utan att klaga. Lite glass smakade bra i värmen för vi hade faktiskt sol och fint väder. Men när vi skulle gå tillbaka var de så trötta att vi fick pausa flera gånger. Här sitter de så fint på trottoarkanten och dricker lite cocacola.



Till sist en vacker blomma från min rabatt vid vårt hus. Varje dag går jag ett varv och petar bort lite ogräs och bara njuter av växtligheten här.



Vi önskar alla vara läsare en vecka fylld av frid och glädje.
Ingegerd och Pehr

1 kommentar:

  1. Hej,
    vill bara skicka en hälsning från Teneriffa!
    Tänker mycket på er! Beundrar er så!
    Elisabeth
    Ps. Fortfarande knackigt med spanskan för mig trots kursen hos Curt i höstas! Men José på stammis-restaurangen förstår mig! :-)

    SvaraRadera